חדר בריחה עד הבית - חדר בריחה לכיתות בית ספר
ושוב אנחנו עם פוסט חדש במדור - "חדר בריחה עד הבית"
המדור מיועד לכל מי שמתעניין בחדרי בריחה ורוצה להכין חדר בריחה גם אצלו בבית, כאן המקום לתת ספוטלייט לאנשים יצירתיים שהעיזו להמציא את גלגל ולהכין חדר בריחה בבית בעצמם!
למה להעיז? כי מי כמוני יודעת כמה מורכב ומאתגר זה להכין חדר בריחה מושלם :-)
מוכנים? בואו נתחיל:
היי רעות, תציגי את עצמך:
שמי רעות וייס. אני מורה לכתיבה יוצרת, פרסום, שפה ועוד, בשתי מסגרות: בית הספר הדמוקרטי "גבעול", ומרכז המחוננים טכנודע בחדרה. בעברי הייתי פרסומאית ועיתונאית, והוצאתי את הספר זבנג הפלטינה עם אורי פינק. יש לי בעל מהמם ושלושה ילדים מופלאים, ואנחנו גרים בבית מתוק עם גינה מדהימה ועמוסה בעצי פרי, בבית יצחק. אני שוקדת כבר הרבה שנים על רומן פרי עטי, ומקווה יום אחד גם להצליח לסיימו.
לאיזה אירוע המשחק נכתב?
המשחק נכתב עבור שיעור שאני מעבירה גם בבית ספר גבעול וגם בטכנודע, בנושא חידות וחדרי בריחה. למחוננים אני עושה אותו מאתגר יותר, ושם גם יש ילדים גדולים יותר, בכיתה ו-ז'. בגבעול התלמידים בשיעור הם בכיתות ב'-ו, רב גילאי. התחלתי ללמד את השיעור השנה, זו הפעם הראשונה, ואני מתענגת על כל שיעור ושיעור (וגם מכינה אותם במשך שעות רבות של עבודה מקדימה.)
מהו סיפור העלילה?
למשחק זה לא היה סיפור עלילה. אלו הן שלוש קופסאות חידה, הנעולות זו בתוך זו.
מי הכין ומי עזר?
אני הכנתי, ואת רוב החידות רקחתי ממוחי, עם הרבה הצצות בפינטרסט, שתמיד מספק לי השראה בלתי נדלית. בעלי אסף עזר המון עם הפיכת הקופסאות לברות נעילה (בעזרת אזיקונים), וגם הציע שאצפה את החידות בניילון, וכך אהפוך אותן לרב פעמיות. מזל, כי אני תכננתי להדפיס מחדש ולהדביק אחרי כל פעילות. כאילו אין לי מספיק עבודה...
איפה שיחקתם?
בשיעור בגבעול שבגבעת אולגה, בתוך כיתה גדולה ומרווחת.
בשיעור במרכז המחוננים בטכנודע בחדרה, בתוך מעבדה מדעית עם ארבעה שולחנות, מה שמאד נוח, כי זה יוצר מראש חלוקה לארבע קבוצות.
כמה משתתפים?
בשני השיעורים יש כ-20 ילדים, בחלוקה די שווה לבנים ובנות.
מאיפה לקחת רעיונות לחידות ולעלילה?
ההשראה לחידות היא קופסאות הבריחה המאד מאתגרות של break in box. קניתי אותן כדי לנסות לתת אותן כאתגר בשיעור למחוננים, אבל הבנתי שהן קשות מדי עבורם (אני נהניתי בטירוף לנסות לפתור אותן, ועדיין תקועה בקופסה השחורה). אז החלטתי לייצר בעצמי קופסאות כאלה כדי לתת לתלמידיי, ואולי אחרי שיפתרו אותן אבדוק אם הם מסוגלים להתמודד עם הקופסאות המקוריות. את החידות המצאתי בעצמי. הרעיון הוא שכל דבר יכול להפוך לחידה, ולכן השתמשתי בסודוקו, מבוך, ציורים מקסימים שאהבתי, מפת אוצר, שבץ נא... רציתי גם להשתמש בתמונת "מצא את ההבדלים" ולא היה לי מספיק מקום בקופסאות, אז אשתמש בה מתישהו לחידה אחרת.
מה החלק הכי קשה/מאתגר בתהליך היצירה?
הזמן שצריך להשקיע. אבל אני חייבת לומר שאני מאד נהנית, ובאמת רואה בזה עבודה יצירתית, אז נכון לעכשיו זה לא מרגיש לי קשה/מאתגר. הכנתי ארבעה סטים של שלוש קופסאות, כי ידעתי שיש לי הרבה תלמידים וקופסה או שתיים לא יספיקו. עבדתי על זה שבועות! מקופסה לקופסה הרגשתי שאני מתייעלת ומשתפרת. אולי בהמשך אייצר כמה חדשות, פשוט כי בא לי שהן יהיו עוד יותר יפות ואסתטיות.
מה החלק שהכי נהנית ממנו?
קשה לי לבחור. נהניתי מאד להמציא את כל החידות, ונהניתי מאד לייצר את הקופסאות. שלא לדבר על השלב בו נתתי לתלמידיי להתמודד איתן. בכל התהליך הרגשתי התרגשות ומעין: חדוות יצירה.
תארי את מהלך המשחק
בקופסת הבריחה שלי יש שלוש קופסאות נעולות זו בזו. בקופסה הראשונה ישנן ארבע חידות על ארבע פאות (כולל הפאה התחתונה, אז צריך לשים לב!). על אחת יש סודוקו, על השנייה כתב סתרים, על השלישית מפתח שמודפס ממש קטן ועל הרביעית מבוך עם אותיות באנגלית. (שהדפסתי באמצעות אתר מקסים שמאפשר להצפין מסרים במבוך בלחיצת כפתור, ממליצה בחום לכל מי שלא מכיר, יש בו עוד כל מיני אפשרויות מדליקות.)
בקופסה הראשונה ישנן ארבע חידות על ארבע פאות (כולל הפאה התחתונה, אז צריך לשים לב!). על אחת יש סודוקו, על השנייה כתב סתרים, על השלישית מפתח שמודפס ממש קטן ועל הרביעית מבוך עם אותיות באנגלית.
סדר פתרון החידות לא משנה, אך צריך לפתור את כולן בכדי להגיע לפתרון.
על המפתח הקטנטן מופיע מסר סודי עם משימה שעל הילדים לבצע, בכדי לקבל ממני את המפתח לקריאת כתב הסתרים. לאחר קבלת המפתח ופתרון המבוך, מקבלים הילדים את המסר שהקוד לקופסה העליונה הוא השורה האמצעית והריבוע האמצעי. הכוונה היא לריבוע ולשורה בסודוקו, וזהו צופן שלוש הספרות של הקופסה העליונה.
בקופסה האמצעית יש חידה שנהניתי מאד להמציא. הוצאתי שלושה ציורי "איי ספיי" מתוך פינטרסט, בהם צריך למצוא כמה פעמים מופיעים כל מיני סמלים בתוך הציור. למשל – עליכם לחפש שמונה מטבעות, ולהקיפם. רק שגזרתי מהתמונה את החלק בו כתוב כמה פעמים מופיע כל סמל, ומה בעצם צריך לחפש. במקום זה הדבקתי רק את שלוש התמונות: תמונה עם סמלים מתוך הארי פוטר, עם סמלים מתוך מלחמת הכוכבים ועל סמלים של חג ליל כל הקדושים. בפאה הרביעית צירפתי חידה:
רק גרב ישחרר אותי, לדבר הפוך אוהב אני, באנגלית אפשר לקרוא לי – אמא.
רק גרב ישחרר אותי – דובי האלף מהארי פוטר. ולכן: עליכם לחפש כמה פעמים מופיע דובי בתמונה (9 פעמים), וזו הספרה הראשונה של הקוד.
לדבר הפוך אוהב אני – יודה, שמופיע 5 פעמים – הספרה השנייה
באנגלית אפשר לקרוא לי אמא: מומיה – שמופיעה 6 פעמים, וזו הספרה השלישית.
בקופסה השלישית והאחרונה יש:
· ציור מתוק של ינשופים, שהוספתי מספרים על כל אחד מהם
· הודעה הכתובה בכתב מראה ומבקשת לחפש את השורה של החתול המסתתר בין כל הינשופים
· מפת אוצר
· שבץ נא עם מספרים שהוספתי על כל אחת מהאותיות.
הפתרון כאן טמון בשורה של החתול, שהיא בעצם משפט שצריך לפענח באמצעות השבץ נא, כשכל מספר על הינשופים והחתול שווה לאות בשבץ נא. המשפט הסופי שולח את הפותר אותו אל מפת האוצר, וחושף את הקוד האחרון.
בתוך התיבה השלישית נמצאת מדליה.
בשיעור עם הילדים המחוננים, שהוא שעה וחצי, כל הקבוצות הצליחו לפתור עד סוף השיעור את שלוש הקופסאות (עם יותר או פחות סיוע ממני, תלוי בקבוצה) – והיו מאד מאד מרוצים.
בשיעור בגבעול, שהוא 45 דקות, שתי קבוצות הצליחו לפתור בכוחות עצמן את הקופסאות, ולשתיים עזרתי. גם הם נהנו להפליא, והעובדה שפה היו ילדים בגילאים שונים, ושהגדולים סייעו לקטנים (למשל עם המבוך באנגלית) – רוממה את רוחי עד מאד.
טיפים ועצות למי שרוצה לכתוב חדר בריחה בבית
לצפות בסרטונים שיש באינטרנט ושיש בהם המון רעיונות ועצות (גם בעברית!), לחפש השראה ורעיונות מקבוצות בפייסבוק ומפינטרסט. יש כל כך הרבה דברים! לא ישר להמציא את הגלגל, לקחת קודם דברים ורעיונות קיימים, ולתת להם להוביל ולהוציא את המקוריות והיצירתיות שיש בנו. וממליצה גם על טיול בחנויות הסטוק למיניהן, יש שם דברים נהדרים בזיל הזול, קופסאות, מנעולים, תיבות והמון אביזרים שניתן להשתמש בהם.
משהו נוסף שתרצי להוסיף?
זה תענוג לעשות שיעור בנושא חידות וחדרי בריחה. היתרונות הם אדירים. חידות מאתגרות את המוח ומעודדות חשיבה מחוץ לקופסה. אנחנו עובדים בקבוצות לעיתים קרובות, מה שמחייב ילדים להתמודד עם דינמיקה קבוצתית וללמוד לשתף פעולה וגם להתבלט בתוך קבוצה, ומצד שני לדעת גם להקשיב לאחרים ולהיחשף למכלול דעות ורעיונות. חלק מהחידות נעשות באופן תחרותי, ומעמתות ילדים עם חוויות של ניצחון ושל הפסד, התמודדות עם תסכולים ועוד ועוד ועוד. אבל בשורה התחתונה: זה פשוט כיף! ואני מאמינה שכל למידה צריכה להיות כייפית וחווייתית, מתי שרק אפשר.
קרדיט ליצירה ולצילום: רעות וייס
תודה רבה לרעות על הזמן שהשקיעה בכתיבת הפוסט המקורי ובכתבה :-)
לדעתי מדובר במשחק חידות מקסים ומקורי לתלמידים, וכייף לי לדעת שמורות משקיעות כל כך הרבה בתלמידים שלהם. אין ספק שגם ילדים וגם מבוגרים יכולים ליהנות ממשחק בסגנון חדר בריחה אישי , וזו דרך נפלאה בעיני ללמוד דברים חדשים.
לילך
Comments